Όσοι καπνίζουν πολύ είναι πιθανό να αυξήσουν περισσότερο το βάρος τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σε σύγκριση με όσους καπνίζουν λίγο ή μέτρια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Susan Veldheer, του Penn State Milton S. Hershey Medical Centre, στην Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι αυτά είναι καλά νέα για όσους καπνίζουν λίγο ως μέτρια και ανησυχούν για την αύξηση του βάρους. Σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η διακοπή του καπνίσματος δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στο βάρος τους.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους αλλά το πόσο εξαρτάται από τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 12.204 συμμετεχόντων.

Εξέτασαν τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν οι συμμετέχοντες την ημέρα και το Δείκτη Μάζας Σώματος πριν τη διακοπή του καπνίσματος για να διαπιστώσουν πώς οι συγκεκριμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αλλαγή βάρους τα επόμενα 10 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι σε καπνιστές λιγότερων από 15 τσιγάρα την ημέρα δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη δεκαετή αύξηση βάρους μεταξύ όσων διέκοψαν και όσων δεν διέκοψαν.

Ωστόσο, σε καπνιστές 25 τσιγάρων και άνω ημερησίως και σε όσους ήταν παχύσαρκοι πριν τη διακοπή, η ποσότητα αύξησης του βάρους που αποδιδόταν στη διακοπή του τσιγάρου ήταν σημαντική.

Όσοι κάπνιζαν 25 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα ανέφεραν 12 κιλά αύξηση του βάρους, που θα μπορούσαν να αποδοθούν στη διακοπή και οι παχύσαρκοι ανέφεραν 8 κιλά αύξηση βάρους.

Η Veldheernoted δήλωσε ότι το να είναι εφικτό να εντοπιστούν εύκολα καπνιστές που μπορεί να αυξήσουν πιο πολύ το βάρος τους όταν διακόψουν το κάπνισμα, είναι σημαντικό, έτσι ώστε να δουλέψουν οι ειδικοί με τους καπνιστές για εξατομικευμένο πλάνο αγωγής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’International Journal of Obesity.’’

 

Πηγές:
‘’International Journal of Obesity.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο