Όσοι καπνίζουν πολύ, μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερο πάχος στην κοιλιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ενώ πολλοί καπνιστές αναφέρουν την αύξηση του βάρους ως αιτία που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μεγάλη περίμετρο μέσης έναντι των μη καπνιστών.

Επιστήμονες του University of Glasgow, ανακάλυψαν ότι ενώ το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με χαμηλότερο βάρος τείνει να οδηγεί το πάχος να συσσωρεύεται σε κεντρικές περιοχές του σώματος οδηγώντας σε μεγαλύτερο στομάχι- το ανθυγιεινό σώμα σε σχήμα μήλου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 29 έρευνες που αφορούσαν σχεδόν 150.000 συμμετέχοντες και περιείχαν στοιχεία για τις συνήθειές τους όσον αφορά το κάπνισμα, το βάρος τους και την περίμετρο μέσης.

Η ανάλυση αποκάλυψε γενετική ποικιλομορφία σε ορισμένους καπνιστές, που συνδεόταν με αύξηση του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζαν και χαμηλότερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος, υποδεικνύοντας ότι το πολύ κάπνισμα οδηγεί σε χαμηλότερο ΔΜΣ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''BMJ Open'' έδειξαν επίσης ότι ενώ γενικά ο ΔΜΣ σε όσους κάπνιζαν πολύ ήταν χαμηλότερος, η περίμετρος της μέσης ήταν υψηλότερη έναντι των μη καπνιστών όταν ελήφθη υπόψη ο ΔΜΣ.

Ο καθηγητής Naveed Sattar, του Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, δήλωσε ότι ένα εμπόδιο στη διακοπή του καπνίσματος είναι ο φόβος της αύξησης του βάρους και ενώ το κάπνισμα μειώνει γενικά το βάρος τείνει να οδηγεί το λίπος πιο πολύ στην κεντρική περιοχή, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

Πηγές:
''BMJ Open''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα