Ερευνητές του University of Surrey πραγματοποίησαν μικρή έρευνα που ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν σνακ καθώς περπατούσαν ήταν λιγότερο πιθανό να τρώνε υγιεινά, αργότερα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 60 φοιτήτριες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Health Psychology’’. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα, έτρωγαν μια μπάρα δημητριακών καθώς μιλούσαν σε φίλους, στη δεύτερη ομάδα έτρωγαν ενώ έβλεπαν για 5 λεπτά ένα απόσπασμα από δημοφιλή εκπομπή στην τηλεόραση και στην τρίτη ομάδα έτρωγαν καθώς περπατούσαν πέρα δώθε σε ένα διάδρομο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσκάλεσαν τις φοιτήτριες σε τεστ γεύσης, καθώς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο. Στα σνακ περιλαμβάνονταν στικ καρότου, σοκολάτα, τσιπς και σταφύλια.

Ερευνητές που παρακολούθησαν την ποσότητα που κατανάλωνε κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια του τεστ γεύσης και της έρευνας, ανακάλυψαν ότι όσες είχαν επιλέξει σνακ όταν περπατούσαν έτρωγαν μέχρι 5 φορές περισσότερη σοκολάτα σε σχέση με αυτές που είχαν καταναλώσει μπάρα δημητριακών ενώ κάθονταν.

Η ερευνήτρια Jane Ogden υπέδειξε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στο ότι το περπάτημα είναι ισχυρή μορφή περισπασμού, που διαταράσσει την ικανότητα επεξεργασίας της επίδρασης που έχει η κατανάλωση φαγητού στην πείνα.
Άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι το περπάτημα, ακόμα και στον διάδρομο, μπορεί να θεωρηθεί μορφή άσκησης που δικαιολογεί τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού αργότερα ως μορφή ανταμοιβής.

Δεδομένης της μικρής χρονικής διάρκειας της έρευνας, καθώς και του περιορισμένου δείγματος, οι ερευνητές παραδέχονται ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης σνακ όταν μια γυναίκα περπατά.

 

Πηγές:
‘’Journal of Health Psychology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας