Ερευνητές του University of Otago, ανακάλυψαν για πρώτη φορά βιολογική βάση για την πεποίθηση ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου σε ορισμένους ανθρώπους.

Όταν ένας άνθρωπος έχει ουρική αρθρίτιδα- υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα- η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει τη νόσο τους σε έξαρση, με οδυνηρή παρουσία.

Η ερευνήτρια Tanya Flynn -υποψήφια διδάκτωρ- δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και των επιπέδων ουρικού οξέως βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την κατανάλωση θαλασσινών, κόκκινου κρέατος, αλκοόλ ή σακχαρούχων ροφημάτων.

Οι ερευνητές πρόσεξαν ότι μεγάλος αριθμός ασθενών πιστεύει ότι οι ντομάτες είναι μια από τις τροφές που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2.051 Νεοζηλανδούς με κλινικά επιβεβαιωμένη ουρική αρθρίτιδα. Ποσοστό 71% ανέφερε ότι είχε μια ή περισσότερες τροφές που πυροδοτούσαν τη νόσο. Οι ντομάτες περιλήφθηκαν ως τέτοια τροφή στο 20% αυτών των περιστατικών.
Φάνηκε να είναι η τέταρτη πιο συχνά αναφερθείσα τέτοια τροφή, μετά τα θαλασσινά, το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 12.720 συμμετεχόντων σε 3 μακροχρόνιες αμερικανικές έρευνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα.
Οι ντομάτες μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα του ουρικού οξέως σε παρόμοιο βαθμό με αυτόν άλλων τροφών που θεωρούνται συχνά τροφές που πυροδοτούν τη νόσο.

Η Flynn υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος με ουρική αρθρίτιδα ώστε να εμποδίσει τις επιθέσεις της είναι να λάβει φάρμακο που μειώνει το ουρικό οξύ. Όπως δήλωσε, η αποφυγή της ντομάτας μπορεί ενδεχομένως να είναι βοηθητική για ανθρώπους που εμφάνισαν κρίση ουρικής αρθρίτιδας μετά την κατανάλωσή τους αλλά με κατάλληλη αγωγή δεν θα είναι μακροχρόνια η αποφυγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’BMC Musculoskeletal Disorders’’.

 

Πηγές:
‘’BMC Musculoskeletal Disorders’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Πόσο ωφέλιμη είναι η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό [μελέτη]