Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μάνατζερ μέσης βαθμίδας εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με όσους είναι σε χαμηλότερη ή υψηλότερη θέση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Seth Prins, του Columbia University, δήλωσε ότι διερεύνησε πώς η κοινωνική τάξη θα μπορούσε να επηρεάζει την κατάθλιψη και το άγχος με τρόπους που μπορεί ενδεχομένως να είναι κρυμμένοι ή να μην εξηγούνται επαρκώς από τα μέτρα κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία 21.859 εργαζομένων με πλήρη απασχόληση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: Ιδιοκτήτες που κέρδιζαν περισσότερα από 71.500 δολάρια, μάνατζερ και προϊστάμενοι που είχαν εκτελεστικές και διοικητικές θέσεις ή θέσεις μάνατζερ και εργαζόμενοι σε πολλά επαγγέλματα, περιλαμβανομένων των εργατών και αγροτών.

Σχεδόν διπλάσιος αριθμός προϊσταμένων και μάνατζερ ανέφερε ότι υπέφερε από άγχος σε σύγκριση με τους εργαζόμενους.
Συμπτώματα κατάθλιψης αναφέρθηκαν από το 18% των προϊσταμένων και των μάνατζερ σε σύγκριση με 13% των εργαζομένων.

Ενώ το κοινωνικό μειονέκτημα που σχετίζεται με το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για πιο αρνητικές συνέπειες στην υγεία, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι στη μέση της κοινωνικής ιεραρχίας εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, με βάση την κοινωνική τους θέση και τη θέση ισχύος στην αγορά εργασίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''Sociology of Health & Illness.''

 

Πηγές:
''Sociology of Health & Illness.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας