Η περίοδος του καλοκαιριού είναι μια εποχή που για πολλούς και ιδιαίτερα τους νέους, είναι συνδεδεμένη με ερωτικές περιπέτειες, με αναζήτηση νέων συγκινήσεων, νέων συντρόφων. Η θετική ψυχολογία, η ανεβασμένη λίμπιντο, η διάθεση για ανατροπές, η κατανάλωση αλκοόλ και τα νυχτοπερπατήματα δημιουργούν το τέλειο υπόβαθρο για πράξεις συχνά απερίσκεπτες που όμως αφήνουν τα … σημάδια τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το καλοκαίρι παρατηρείται σημαντική άνοδος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, μεταξύ αυτών και των κονδυλωμάτων.

Η εμφάνιση των μικρών ογκιδίων που προκαλεί η μόλυνση από τον ιό HPV –αιτία εμφάνισης των κονδυλωμάτων- γίνεται περίπου ένα με τρεις μήνες μετά την “ένοχη” σεξουαλική επαφή. Όμως οι δερματικές αυτές βλάβες συχνά περνούν απαρατήρητες στα αρχικά στάδια, καθώς σπάνια προκαλούν συμπτώματα όπως είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα ρόδινα ή καφεοειδή αυτά ογκίδια που μοιάζουν με κουνουπίδι, μεγαλώνουν και αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Τότε γίνονται ευκολότερα αντιληπτά, οπότε και ο ασθενής αναζητά ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν βέβαια και οι τυχεροί, που παρά τη μόλυνσή τους από τον ιό δεν εμφανίζουν ποτέ κονδυλώματα.

«Η συχνότητα εμφάνισης των κονδυλωμάτων αυξάνεται ραγδαία στον δυτικό κόσμο. Εκτιμάται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV. Μάλιστα, 6 στις 10 γυναίκες είναι θετικές στον ιό μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής», τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου- Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Τι είναι όμως ο ιός HPV; «Λέγοντας ιός HPV (Human papillomavirus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, εννοούμε στην πραγματικότητα μια οικογένεια ιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη. Τριάντα από αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, τα μισά από αυτά είναι υψηλού κινδύνου, με τα στελέχη 16 και 18 να ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος.

Τα κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο του κόλπου και του ορθού. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων που βρίσκονται στα έξω γεννητικά όργανα γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Όμως για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξής τους στον κόλπο ή τον πρωκτό επιβάλλεται η διενέργεια ορθοσκόπησης και κολποσκόπησης με ταυτόχρονη βιοψία ή τεστ Παπανικολάου. Υπάρχουν βεβαίως και νεώτερης γενιάς εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού (HPV DNA test) ή εξετάζουν την επιθετικότητά τους (HPV mRNA test). Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες.

Η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων, συνήθως γίνεται με τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση. Τα φάρμακα για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων εφαρμόζονται επάνω στις δερματικές αλλοιώσεις και συνήθως απαιτούν πολλές εφαρμογές μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους. Επίσης συστήνεται η κρυοθεραπεία και ο ηλεκτροκαυτηριασμός, μέθοδοι όμως παλαιότερες, επώδυνες που επίσης δεν αντιμετωπίζουν με μια εφαρμογή τα κονδυλώματα.

Αντίθετα, «η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική) υπερτερούν έναντι άλλων μεθόδων γιατί είναι ανώδυνες, αναίμακτες, αποτελεσματικές και χωρίς παρενέργειες. Και αυτό γιατί στοχεύουν επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα, κατόπιν τοπικής αναισθησίας, αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Μετά δε την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο», επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Με τη χρήση των νεώτερων αυτών μεθόδων οι ειδικοί μπορούν πλέον να εξαλείψουν σε μία μόνο επίσκεψη όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα, αρκεί να διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο