Άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη και καταφεύγουν για ανακούφιση στο smartphone τους μπορεί να χειροτερεύουν την κατάσταση.

Ερευνητές του Michigan State University's College of Communication Arts and Sciences, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν την πραγματική ανθρώπινη επαφή με την ηλεκτρονική λαμβάνουν λίγη ή καθόλου ικανοποίηση.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Computers in Human Behavior'', επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το να βασίζεται κάποιος στο κινητό τηλέφωνο για να αισθανθεί καλύτερα δεν έχει αποτέλεσμα.

Ο Prabu David, δήλωσε ότι η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου για προσωρινή ανακούφιση από αρνητικά συναισθήματα θα μπορούσε να επιδεινώσει ψυχικές καταστάσεις και να οδηγήσει σε προβληματική και ακανόνιστη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Ο ερευνητής Jung-Hyun Kim, του Sogang University, στη Σεούλ, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η διαπροσωπική σχέση μπορεί να εξομαλύνει την αρνητική επίδραση της μεγάλης χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Η προσωπική επαφή μπορεί να δράσει ως αντίδοτο στην εμφάνιση προβληματικής χρήσης του κινητού τηλεφώνου, δήλωσε ο Kim.
Οι ερευνητές εξέτασαν δυο οδούς σχετικά με τη συνήθη χρήση ενός smartphone: Είτε για να περάσει κάποιος την ώρα του και να ψυχαγωγηθεί είτε για να περιορίσει τα αισθήματα λύπης ή κατάθλιψης αναζητώντας άλλους.

Η δεύτερη χρήση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, δήλωσε ο David.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η προβληματική χρήση του κινητού τηλεφώνου ενισχύεται σε ένα βαθμό από τη χρήση του για την ανακούφιση ή τη βελτίωση αρνητικών συναισθημάτων, ενώ η χρήση του για να περνά κάποιος το χρόνο του δεν συνδέεται στενά με αυτή.

Ο David και οι ερευνητές συμφωνούν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου με μέτρο δεν είναι κακή. Ωστόσο δεν θα πρέπει να την αφήνουμε να αντικαθιστά την ανθρώπινη επαφή.

 

Πηγές:
''Computers in Human Behavior''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024