Η αποφυγή των επιπλέον κιλών στη μέση ηλικία μπορεί ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος καθυστέρησης της εμφάνισης άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε 142 ηλικιωμένους με νόσο Alzheimer, όσοι ήταν υπέρβαροι στην ηλικία των 50 ετών έτειναν να εμφανίσουν νωρίτερα τη νόσο.

Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντάς ήταν 83 ετών όταν διαγνώστηκαν με τη νόσο Alzheimer. Ωστόσο, η ηλικία έναρξης ποίκιλε σύμφωνα με το βάρος των ανθρώπων στην ηλικία των 50 ετών. Για κάθε αύξηση κατά μια μονάδα του Δείκτη Μάζας Σώματος η νόσος Alzheimer εμφανίστηκε περίπου 7 μήνες νωρίτερα, κατά μέσον όρο.

Άλλες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer. Ωστόσο, αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι επίσης επιταχύνει την έναρξη, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Madhav Thambisetty, του U.S. National Institute on Aging.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Molecular Psychiatry'', δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία καθαυτή επιταχύνει τη νόσο Alzheimer.

Ωστόσο, οι παχύσαρκοι ενήλικες συχνά έχουν παθήσεις που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο Alzheimer, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα του Thambisetty έλαβε υπόψη τις παραπάνω καταστάσεις και το κάπνισμα και ανακάλυψε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ στην ηλικία των 50 ετών εξακολουθούσε να συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου νωρίτερα.

Επίσης, ασθενείς με τη νόσο οι οποίοι είχαν αυξημένο βάρος στη μέση ηλικία είχαν στον εγκέφαλο μεγαλύτερο αριθμό νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων.

Τα ευρήματα προέρχονται από μακροχρόνια επισκόπηση σε σχεδόν 1.400 ηλικιωμένους που δεν είχαν άνοια στην έναρξη της μελέτης. Ποσοστό 10% διαγνώστηκε τελικά με τη νόσο.

Η έρευνα δεν μπορεί να απαντήσει γιατί ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος στη μέση ηλικία συνδέεται με την έναρξη της νόσου Alzheimer νωρίτερα ή με υψηλότερα επίπεδα νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων στον εγκέφαλο. Είναι λογικοφανές να συμβάλλει η παχυσαρκία, δήλωσε ο ερευνητής.

 

Πηγές:
''Molecular Psychiatry''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;