Νέος νόμος που τιμωρεί με αυστηρότερες ποινές τα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, τέθηκε σε ισχύ το περασμένο έτος από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ακόμη πιο πρόσφατο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τον εκφοβισμό (bullying), ψηφίστηκε ήδη και δημοσιεύτηκε σε νόμο (Ν. 4322/2015) τον Απρίλιο του 2015, με τον οποίο προστίθεται νέο άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Παρ’ όλα αυτά ο όρος «διαδικτυακός εκφοβισμός» δεν έχει ακόμα προβλεφθεί από την ελληνική νομοθεσία.

Ο εκφοβισμός, διαδικτυακός και μη, με θύματα παιδιά, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η SafeLine (www.safeline.gr), η Ελληνική Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών που αφορούν το «διαδικτυακό εκφοβισμό». Συγκεκριμένα, το 2014 έλαβε 46 τέτοιες αναφορές, ενώ μόνο από την αρχή του 2015 έχει λάβει 103 καταγγελίες αυτού του τύπου.

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και της απεικόνισης αυτών των εγκλημάτων στο διαδίκτυο, θεωρήθηκε αναγκαία μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση, αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4267/2014.

Με το νέο νόμο τιμωρείται η εν γνώσει πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και η εξώθηση ανηλίκου ούτως ώστε να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις. Εξαιρετικά σημαντική είναι ακόμη η προσθήκη διάταξης η οποία ποινικοποιεί το λεγόμενο «child grooming», την διαδικτυακή δηλαδή προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει όχι μόνο την πάταξη και την πρόληψη της τέλεσης τέτοιων εγκλημάτων, αλλά και την ασφάλεια των ανήλικων θυμάτων, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και βοήθειας, νομικής και ψυχολογικής φύσης. Η SafeLine, σε συνεργασία με παγκόσμιους φορείς και τις ελληνικές αρχές, ενθαρρύνει τους χρήστες του διαδικτύου να συμμετέχουν σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια, καταγγέλλοντας τέτοιου είδους πράξεις και περιεχόμενο που εντοπίζουν στο διαδίκτυο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο