Η μείωση της πρόσληψης σακχαρούχων αναψυκτικών κατά μια μερίδα την εβδομάδα, για ένα χρόνο, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL-της ‘’καλής ‘’χοληστερόλης- στα παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές τουTufts University ανακάλυψαν αντίστροφη σχέση μεταξύ των σακχαρούχων αναψυκτικών και της αύξησης της χοληστερόλης HDL.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη σακχαρούχων αναψυκτικών συνδεόταν με μεγαλύτερη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων.

Η Maria Van Rompay, προειδοποίησε ότι ομάδα παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή χοληστερόλη HDL, αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία- ιδιαίτερα αν αρχίζουν στην παιδική ηλικία-βάζουν κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν για επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σε σχέση με την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών σε δείγμα παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων στη Βοστόνη.

Η ερευνήτρια Jennifer Sacheck, δήλωσε ότι στην έρευνα έλαβαν μέρος 613 παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, τα οποία ανέφεραν την πρόσληψη σακχαρούχου αναψυκτικού. Παράλληλα ελήφθησαν συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα.

Στην έναρξη, περίπου το 85% των παιδιών ανέφερε κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών.

Μεταξύ των 613 παιδιών, υψηλότερα τριγλυκερίδια συνδέθηκαν με υψηλότερη πρόσληψη σακχαρούχων ροφημάτων.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η αύξηση της ‘’καλής’’ χοληστερόλης ήταν μεγαλύτερη στα παιδιά που μείωσαν την πρόσληψη κατά μια ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχου αναψυκτικού την εβδομάδα σε σύγκριση με όσα συνέχισαν ή αύξησαν την πρόσληψη.
Πρόσθεσε ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά, εκτός του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και δεν περιέχουν θρεπτική αξία, φέρνουν σε δεύτερη μοίρα άλλες τροφές και ροφήματα με υψηλή θρεπτική αξία που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Journal of Nutrition’’ και ενισχύουν τη σημασία της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών στα παιδιά και στους εφήβους.

 

Πηγές:
‘’Journal of Nutrition’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο