Ο καλής ποιότητας ύπνος, για οκτώ έως εννέα ώρες κάθε νύχτα, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συμπεριφοράς μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες του στρες στα παιδιά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο επαρκής ύπνος τη νύχτα θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στην επίδραση του στρες στο επίπεδο κορτιζόλης των παιδιών.
Ενώ η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην κορτιζόλη προετοιμάζει το σώμα για την αντίδραση πάλης ή φυγής, η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, αύξηση του βάρους και κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια Jinshia Ly, του Concordia University στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σε νεαρή ηλικία σχετικά με τη σημασία των σταθερών και υγιεινών συνηθειών ύπνου.

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε 220 παιδιά, ηλικίας 8 έως 18 ετών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα σάλιου για να μετρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Τα παιδιά και οι γονείς τους, επίσης απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το στρες, τις συνήθειες ύπνου και την ώρα που πήγαιναν για ύπνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φτωχότερη ποιότητα ύπνου, άσχετα από το πόση ώρα περνούσαν τα παιδιά κοιμισμένα, προήγαγε τις αρνητικές συνέπειες του στρες στα επίπεδα κορτιζόλης.

Η Ly σημείωσε ότι το να κοιμάται ένα παιδί όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνά, το να αισθάνεται ξεκούραστο το πρωί καθώς και η απουσία προβλημάτων ύπνου, όπως εφιάλτες, άπνοια και ροχαλητό, αποτελούν παραδείγματα καλύτερης ποιότητας ύπνου.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Psychoneuroendocrinology.''

 

Πηγές:
''Psychoneuroendocrinology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια