Σχεδόν ένας στους πέντε μαθητές του γυμνασίου που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ, το κάνουν για να καπνίσουν χασίς, εν αγνοία των γονιών και των δασκάλων τους αναφέρει νέα έρευνα.

Και αυτό διότι το «άτμισμα» δεν αναδύει την χαρακτηριστική μυρωδιά του χασίς και έτσι εύκολα διαφεύγει της προσοχής ακόμα και των αστυνομικών όπως γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics».

Η έρευνα έγινε σε πάνω από 3800 μαθητές από πέντε γυμνάσια του Κονέκτικατ οι οποίοι συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια.

Σχεδόν το 30% είπαν ότι έχουν δοκιμάσει ή καπνίζουν ακόμα χασίς, με λίγο κάτω από 19% να λένε ότι τουλάχιστον περιστασιακά το κάπνισαν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα οποία έβαλαν λάδι, ξερά φύλλα ή συμπυκνωμένες μορφές ινδικής κάνναβης.

Ειδικότερα το 4,5% όλων των μαθητών είπαν ότι χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να «ατμίζουν» λάδι χασίς, το 3% είπαν ότι τα χρησιμοποιούν για να «ατμίζουν» συμπυκνωμένη μορφή κάνναβης και το 7% είχαν βάλει αποξηραμένα φύλλα στις φορητές συσκευές.

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο χρήσης των συσκευών με τα προϊόντα ινδικής κάνναβης παραμένουν άγνωστες δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Suchitra Krishnan-Sarin, associate professor of psychiatry, Yale University School of Medicine, προσθέτοντας πως τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν φήμες που είχε ακούσει σε προηγούμενη έρευνα το 2013 για τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα γόρια και οι νεότεροι μαθητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να καπνίσουν χασίς.

Ψυχοδραστική

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως το πιο ανησυχητικό με αυτή την τάση είναι ότι το λάδι και τα συμπυκνωμένα προϊόντα ινδικής κάνναβης μπορεί να περιέχουν τέσσερις έως 30 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από την ψυχοδραστική ουσία της, την THC.

Η Krishnan-Sarin και οι συνεργάτες της γράφουν στο περιοδικό ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στα γυμνάσια τριπλασιάστηκε από το 2013 ως το 2014, και πλέον τα χρησιμοποιεί το 13% των μαθητών στην Αμερική.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σίγουροι πως τα ευρήματά τους ισχύουν για όλες τις αμερικανικές πολιτείες, αφού αυτή είναι η πρώτη έρευνα για το θέμα και πραγματοποιήθηκε μόνο στο Κονέκτικατ. Προσθέτουν όμως ότι επέλεξαν προσεκτικά τα πέντε σχολεία ώστε να καλύψουν τους εύπορους και τους φτωχούς μαθητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]