Η καθιστική ζωή εκτός των άλλων ευθύνεται και για πάθηση του ήπατος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα από τη Νότια Κορέα, ανακάλυψε ότι όσοι περνούν τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα καθισμένοι, έχουν 9% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος σε σχέση με όσους κάθονται λιγότερες από 5 ώρες ημερησίως.
Το εύρημα ίσχυε ακόμα και για όσους είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο από 23 (που θεωρείται φυσιολογικό).

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης σχέση μεταξύ της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και της άσκησης, καθώς σωματικά δραστήριοι συμμετέχοντες ήταν κατά 20% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο, δήλωσε ο ερευνητής Seungho Ryu.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής σε σωματική δραστηριότητα και η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής μπορούν ενδεχομένως να είναι ανεξάρτητα σημαντικές όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Δεν είναι σαφές πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει το ήπαρ, αλλά ερευνητές δήλωσαν ότι άλλα προβλήματα υγείας δεν είναι πιθανό να εξηγούν τη σχέση, επειδή η έρευνα βασίστηκε σε 139.000 γενικά υγιείς Κορεάτες με μέση ηλικία τα 40 έτη.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή η διάρκεια του χρόνου που κάποιος κάθεται έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί να κινείται, δήλωσε ο ερευνητής.

Ειδικός υποδεικνύει να κάνετε 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα ή 10.000 βήματα την ημέρα.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"