Η λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων πριν την ώρα του ύπνου, αντί για το πρωί, μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχε μείωση 57% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ομάδα που έλαβε τα φάρμακα πριν την ώρα του ύπνου.

Ο Ramon Hermida, του University of Vigo, στην Ισπανία, δήλωσε ότι σε υπερτασικούς ασθενείς χωρίς διαβήτη, η λήψη ολόκληρης της ημερήσιας δόσης ενός ή περισσότερων αντιυπερτασικών, την ώρα που πάει κάποιος για ύπνο, οδηγεί σε σημαντικά βελτιωμένο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης όταν κοιμάται και πρόληψης εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 2.012 υπερτασικούς χωρίς διαβήτη.

Οι ασθενείς έλαβαν όλα τα αντιυπερτασικά φάρμακα που τους είχαν συνταγογραφηθεί είτε όταν ξυπνούσαν είτε ολόκληρη την καθημερινή δόση ενός ή περισσότερων χαπιών την ώρα που πήγαιναν για ύπνο.

Ερευνητές που δεν γνώριζαν ποιοι ασθενείς ήταν σε κάθε ομάδα αξιολόγησαν την εμφάνιση διαβήτη.
Σε διάστημα 6 ετών, 171 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ασθενείς που έλαβαν τα φάρμακα πριν την ώρα του ύπνου έδειξαν σημαντικά χαμηλότερη μέση αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου και μεγαλύτερη σχετική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κοιμόνταν.

Περαιτέρω ανάλυση, έδειξε ότι μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη παρατηρήθηκε για την αγωγή πριν τον ύπνο σε σύγκριση με την αγωγή μετά την πρωινή έγερση.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η λήψη αντιυπερτασικών πριν τον ύπνο είναι το ίδιο ασφαλής με την πρωινή λήψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Diabetologia.''

 

Πηγές:
''Diabetologia.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα