Υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer σε όσους φέρουν γονίδιο που συνδέεται με την πάθηση, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις νοητικές ικανότητες παιδιών που έφεραν εκδοχή του γονιδίου APOE το οποίο συνδέεται με τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer.

Η ερευνήτρια Lilian Calderon-Garciduenas, καθηγήτρια στο Universities of Montana των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν αυξανόμενες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι οι φορείς του APOE e4 θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης νόσου Alzheimer αν κατοικούν σε μολυσμένο αστικό περιβάλλον και η δήλωση αφορά ανθρώπους παγκοσμίως οι οποίοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρυπογόνων, ανεξάρτητα από εθνικότητα.

Η έρευνα εστίασε σε παιδιά 12 έως 16 ετών και ένας από τους γονείς τους μοιραζόταν την ίδια εκδοχή του γονιδίου APOE.
Οι ερευνητές εστίασαν στον ιπππόκαμπο του εγκεφάλου.

Η εξέταση έδειξε ότι στον δεξί ιππόκαμπο η αναλογία που αντικατοπτρίζει τη νευρωνική πυκνότητα και τη λειτουργική ακεραιότητα ήταν σημαντικά μειωμένη σε παιδιά που έφεραν την εκδοχή e4 του γονιδίου APOE που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης έναντι όσων εκτεθήκαν σε χαμηλά.

Ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα μικρά παιδιά είχαν δείκτη νευροεκφύλισης που συχνά υπάρχει σε ενήλικες με ελαφρά νοητική εξασθένηση και σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Journal of Alzheimer's Disease.''

 

Πηγές:
''Journal of Alzheimer's Disease.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα