Βρετανοί επιστήμονες εξήγησαν το μυστήριο σχετικά με το γιατί ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν υγιείς πνεύμονες παρόλο που καπνίζουν πολλά χρόνια.

Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, έδειξε ότι ευνοϊκές μεταλλάξεις στο DNA ενίσχυαν την πνευμονική λειτουργία και κάλυπταν την θανατηφόρο επίδραση του καπνίσματος.

Επιστήμονες του Medical Research Council, δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα για τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Ωστόσο, η αποχή από το κάπνισμα, πάντα θα είναι η καλύτερη επιλογή, δήλωσαν.
Πολλοί, αλλά όχι όλοι οι καπνιστές, θα εμφανίσουν πνευμονική νόσο. Ομοίως και ορισμένοι που ποτέ δεν έχουν καπνίσει.
Οι ερευνητές ανέλυσαν μεγάλο όγκο γενετικών στοιχείων και στοιχείων υγείας.
Εστίασαν στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και επανειλημμένες λοιμώξεις στο θώρακα.

Συγκρίνοντας καπνιστές και μη καπνιστές, καθώς και ανθρώπους με τη νόσο και χωρίς, ανακάλυψαν περιοχές του DNA που μειώνουν τον κίνδυνο αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Επομένως, καπνιστές με καλά γονίδια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής νόσου σε σχέση με όσους είχαν κακά γονίδια.

Ο ερευνητής, καθηγητής Martin Tobin, του University of Leicester, δήλωσε ότι τα γονίδια φάνηκε να επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης των πνευμόνων και της ανταπόκρισής τους στον τραυματισμό.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν φαίνεται να είναι μαγική λύση που θα δίνει σε κάποιον εγγυημένη προστασία έναντι του καπνίσματος- θα εξακολουθούσε να έχει πνεύμονες λιγότερο υγιείς από αυτούς που θα είχε αν δεν ήταν καπνιστής.

Η συνήθεια επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνων που δεν ελήφθησαν υπόψη στη συγκεκριμένη έρευνα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης μέρη του γενετικού κώδικα που ήταν πιο συνήθη σε καπνιστές παρά σε μη καπνιστές.
Φαίνεται πως αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου και το πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να εθιστεί στη νικοτίνη, αν και αυτό πρέπει ακόμα να επιβεβαιωθεί.

Ο καθηγητής Tobin, δήλωσε ότι τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για το πώς λειτουργεί ο οργανισμός, για τα οποία δεν γνώριζαν πολλά οι ερευνητές προηγουμένως, και είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε συναρπαστικές εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη φαρμάκων.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του European Respiratory Society και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Lancet Respiratorty Journal’’.

 

Πηγές:
‘’Lancet Respiratorty Journal’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα