Εξετάσεις αίματος μπορεί ενδεχομένως να εντοπίσουν γυναίκες με ερυθηματώδη λύκο που έχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η παρακολούθηση ορισμένων βιοδεικτών στο αίμα των ασθενών στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να εντοπίσει αυτές που πιθανόν θα έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη και αυτές που έχουν κίνδυνο για προβλήματα, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 497 εγκύων με ερυθηματώδη λύκο και 207 υγιών. Οι γυναίκες ελέγχονταν κάθε μήνα της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι κυκλοφορούντες αγγειογόνοι παράγοντες μπορεί να αξιολογηθούν νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Ακόμα και στη 12η έως 15η εβδομάδα κύησης αλλαγές στους συγκεκριμένους βιοδείκτες μπορούν να δείξουν κίνδυνο επιπλοκών, όπως προεκλαμψία, προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και θάνατο του εμβρύου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανάλυση αυτών των βιοδεικτών θα μπορούσε επίσης να αποκλείσει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές στις περισσότερες ασθενείς οδηγώντας σε λιγότερο άγχος και πιο κατάλληλη φροντίδα.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν τα επίπεδα των βιοδεικτών είναι φυσιολογικά, το 95% των γυναικών με ερυθηματώδη λύκο δεν θα έχει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τον Dr. Roberto Romero.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''American Journal of Obstetrics & Gynecology.''

Πηγές:
American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο