Εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων, 1η Οκτωβρίου, οι εμπειρογνώμονες γήρανσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας ενημερώνουν για την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τα προγράμματα δύναμης και ισορροπίας, τα οποία μπορεί να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πτώσεων και ενδεχομένως να αποτρέψουν πολλές χιλιάδες τραυματισμών κάθε χρόνο.

Οι πτώσεις είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 65 και πάνω κάθε χρόνο, και είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα των ηλικιωμένων, με σημαντικό κόστος στις υπηρεσίες υγείας.

Οι επιπτώσεις της πτώσης εκτείνονται πέρα από το πρόσωπο που πέφτει και μπορεί να έχουν αρνητική οικονομική και συναισθηματική επίδραση στο σύνολο της οικογένειας. Μια πτώση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης και κοινωνική απομόνωση, καθώς και σε αύξηση της ανησυχίας της οικογένειας για την υγεία, την ασφάλεια και τη θνησιμότητα του ηλικιωμένου.

Συχνά, οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι οι πτώσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά επανειλημμένα μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων από εμπειρογνώμονες σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να προληφθεί, και η τωρινή εκστρατεία στοχεύει στο να εμπλακεί όλη η οικογένεια στην προώθηση αυτού του μηνύματος.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το T.E.I. Στερεάς Ελλάδας είναι μέλη του ProFouND: Δίκτυο Διάδοσης σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να παρέχει τις καλύτερες κατευθύνσεις πρόληψης, ώστε να βοηθήσει στη μείωση των πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων σε όλη την Ευρώπη.

Ο Δρ Όμηρος Παπαδόπουλος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αναφέρει: «η αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της πρόληψης των πτώσεων και των τραυματισμών που αυτοί προκαλούν σε ηλικιωμένα άτομα όπως η διαδικτυακή εφαρμογή (web application) που έχει αναπτύξει για τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας στα πλαίσια του έργου ProFouND». Η Δρ Βασιλική Σακελλάρη, Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας αναφέρει: «καλούμε μεγαλύτερους και νεότερους να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την καλύτερη πρόληψη των πτώσεων και την προώθηση της υγιούς γήρανσης».

Ο Καθ. Chris Todd, επικεφαλής του έργου για το δίκτυο ProFouND με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «ξέρουμε από τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία πώς να προλαμβάνουμε τις πτώσεις στοχεύοντας παράγοντες κινδύνου όπως η κακή ισορροπία, αλλά το θέμα είναι τώρα να πάρουν το μήνυμα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους. Το ProFouND ηγείται μιας Ευρωπαϊκής εκστρατείας πρόληψης των πτώσεων σε 12 χώρες προκειμένου να διαδοθεί το σημαντικό μήνυμα για το πώς οι πτώσεις μπορούν να προληφθούν με τον καλύτερο τρόπο. Παρέχουμε υλικό για το πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία τοπικές εκστρατείες και ενημερωτικά φυλλάδια για βασικούς τομείς όπως η οστική υγεία και ειδικές ασκήσεις έτσι ώστε τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία να είναι προσιτά σε όλους. Έχουμε επίσης καταρτίσει εκπαιδευτές άσκησης σε 35 περιοχές σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα με επίκεντρο το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να προωθηθούν τα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης και ισορροπίας, για την πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων».

Η οικογένεια μπορεί να εμπλακεί:

  • Ελέγχοντας αν υπάρχουν προγράμματα για δύναμη και ισορροπία στην περιοχή σας και προτείνοντάς τα στον πιο ηλικιωμένο συγγενή ή φίλος σας
  • Ελέγχοντας αν υπάρχουν κίνδυνοι μέσα στο σπίτι όπως χαλιά, κακός φωτισμός και απλωμένα καλώδια
  • Ενθαρρύνοντας ετήσιους ελέγχους όρασης και ακοής
  • Ζητώντας από ένα γιατρό να επανεξετάσει τη φαρμακευτική αγωγή του συγγενή ή του φίλου σας κάθε έξι μήνες
  • Ενθαρρύνοντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D ή χρόνο έξω στο φυσικό φως του ήλιου για να βελτιωθεί η υγεία των οστών (διατροφή με λιπαρά ψάρια αυγά ή συμπληρώματα)
  • Κάνοντας πράγματα μαζί και να προωθώντας τη φυσική δραστηριότητα-βιντεοπαιχνίδια με άσκηση, κηπουρική ή ψώνια
  • Σχεδιάζοντας οικογενειακές δραστηριότητες και δραστήριες διακοπές μαζί.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματική πρόληψη των πτώσεων μπορούν να βρεθούν στο
www.ProFouND.eu.com 

 

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;