Επιστήμονες ανακάλυψαν 5 νέες γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με το γλοίωμα, την πιο συνήθη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο.

Μια ποικιλομορφία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλοιοβλαστώματος-ιδιαίτερα επιθετικού είδους γλοιώματος.
Τα ευρήματα δίνουν σημαντικές νέες ενδείξεις για κληρονομική ευαλωτότητα στο γλοίωμα και προσφέρουν πιθανά στοιχεία για τον τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης.

Ο Richard Houlston, καθηγητής στο Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ σχετικά με γενετικά αίτια του γλοιώματος και παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι είναι κληρονομική η ευαλωτότητα στη νόσο.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το DNA περισσότερων των 5.637 ανθρώπων που είχαν γλοίωμα και το συνέκριναν με 9.158 ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Η έρευνα φέρνει το συνολικό αριθμό γενετικών ποικιλομορφιών που συνδέονται με το γλοίωμα, σε 12.
Μια ποικιλομορφία συνδέθηκε με 23% αυξημένο κίνδυνο γλοιοβλαστώματος.

Οι υπόλοιπες 4 γενετικές ποικιλομορφίες φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο λιγότερο επιθετικών μορφών γλοιώματος κατά περίπου 5% η καθεμία.

Ο Houlston δήλωσε ότι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που εντόπισε συνδέεται με αρκετά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλοιοβλαστώματος.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Nature Communications'', ρίχνουν νέο φως στη βιολογία του γλοιώματος, παρέχοντας στοιχεία σχετικά με την αιτία εμφάνισης της νόσου και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί.

 

Πηγές:
''Nature Communications''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας