Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τσιγάρα με μειωμένη περιεκτικότητα νικοτίνης μειώνουν την εξάρτηση και τη συχνότητα καπνίσματος.

Η ερευνήτρια Hilary Tindle, του Vanderbilt University Medical Center, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προσθέτει ενδείξεις ότι τα τσιγάρα με μειωμένη περιεκτικότητα νικοτίνης περιορίζουν το κάπνισμα, την έκθεση στη νικοτίνη και την εξάρτηση από αυτήν.

Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους 18 ετών και άνω που κάπνιζαν 5 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα και δεν ενδιαφέρονταν να διακόψουν.

Επιλέχτηκαν τυχαία είτε να καπνίζουν τη μάρκα τους είτε ένα από έξι είδη τσιγάρων έρευνας, με τη νικοτίνη να κυμαίνεται μεταξύ 15.8 mg ανά γραμμάριο και 0.4 mg ανά γραμμάριο.

Εφτακόσιοι ογδόντα συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την έρευνα, διάρκειας 6 εβδομάδων.

Ο μέσος αριθμός τσιγάρων που κάπνιζαν την ημέρα ήταν χαμηλότερος για συμμετέχοντες που κάπνιζαν τσιγάρα που περιείχαν 2.4, 1.3, ή 0.4 mg νικοτίνης ανά γραμμάριο καπνού σε σύγκριση με συμμετέχοντες που κάπνιζαν τη συνήθη μάρκα ή τσιγάρα που περιείχαν 15.8 mg ανά γραμμάριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν είναι μόνο τα τσιγάρα με χαμηλή νικοτίνη που οδηγούν στο να καπνίζει κάποιος λιγότερα τσιγάρα την ημέρα.

Η Tindle δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν τσιγάρα με μειωμένη περιεκτικότητα νικοτίνης περιόρισαν τη χρήση τσιγάρων και είχαν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στη νικοτίνη και εξάρτηση.

Κατέληξε ότι τέτοια τσιγάρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τρόπο μείωσης της βλάβης που έχουν οι καπνιστές περιορίζοντας τον αριθμό των ημερήσιων τσιγάρων που καπνίζουν ή δυνητικά παίζοντας ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal New England Journal of Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Journal New England Journal of Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας