Η κατάθλιψη αυξάνει το ψυχικό φορτίο ανθρώπων που φροντίζουν αγαπημένους που διαγνώστηκαν πρόσφατα με νόσο του Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε συζύγους και άλλα μέλη της οικογένειας που φρόντιζαν 236 ασθενείς στη Φινλανδία οι οποίοι διαγνώστηκαν με πολύ ελαφρά ή ελαφρά νόσο Alzheimer.

Οι φροντιστές παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου στους αγαπημένους τους.
Το υψηλότερο επίπεδο στρες εμφανίστηκε σε φροντιστές που είχαν κατάθλιψη όταν ο αγαπημένος τους διαγνώστηκε με τη νόσο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η Tarja Valimaki, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι η εμφάνιση ακόμα και ελαφρών συμπτωμάτων κατάθλιψης προέβλεπε ψυχικό φορτίο για τον φροντιστή- μέλος της οικογένειας, άσχετα από την εξέλιξη της νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι σύζυγοι είχαν υψηλότερο επίπεδο στρες στην έναρξη της έρευνας σε σχέση με άλλα μέλη της οικογένειας και ότι το στρες τους αυξήθηκε κατά τα 3 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υγεία των φροντιστών- μελών της οικογένειας απαιτεί προσοχή όταν κάποιος αγαπημένος διαγνωστεί με τη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ''Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology.''

 

Πηγές:
''Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι