Tο 2ο Συμπόσιο της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ) του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο "Γεώργιος Καραμπατζός" του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 26 Σεπτεμβρίου 2015.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη διαχείριση βάρους, ένα από τα βασικότερα πεδία ενασχόλησης των επιστημόνων της Διατροφής. Μεταξύ αυτών, ο κ. Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, συμμετείχε στο Συμπόσιο με την ομιλία: «Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: παρελθόν και μέλλον».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Συντώσης ανέφερε ότι η αλματώδης αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στις μέρες μας, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, με τους επιστήμονες υγείας να κάνουν λόγο για μια σύγχρονη επιδημία. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζεται, όπως τόνισε, και από πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, προερχόμενα από τον άξονα αξιολόγησης του προγράμματος ΕΥΖΗΝ. Σύμφωνα με αυτά, το πρόβλημα του υπέρβαρου εντοπίζεται περίπου στο 30% του παιδικού πληθυσμού της Ελλάδας. Στη συνέχεια της ομιλίας του έθιξε την πολυπαραγοντική αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας, δίνοντας έμφαση στη σημαντική επίδραση της κληρονομικότητας και των συνηθειών του τρόπου ζωής, και τόνισε ότι πολλά παιδιά στη χώρα μας απέχουν από τη Μεσογειακή δίαιτα, είναι σωματικά αδρανή και δεν κοιμούνται επαρκώς. Τέλος, έκανε αναφορά στις βασικές αρχές αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για τα παιδιά στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, δηλαδή ενός περιβάλλοντος που προωθεί την ισορροπημένη διατροφή, το παιχνίδι, την άθληση, καθώς και την επαρκή ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν πολλοί ακόμα καταξιωμένοι επιστήμονες με ομιλίες που αφορούσαν τις νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, τον ρόλο της τεχνολογίας στη διαχείριση βάρους, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως ο ρόλος του νερού και των συμπληρωμάτων διατροφής στην απώλεια βάρους, η επιτυχής διατήρηση της απώλειας βάρους και η βαριατρική χειρουργική. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΔΒ κ. Λάμπρος Μελίστας, η συγκεκριμένη ομάδα δραστηριοποιείται ανελλιπώς από το 2012 με στόχο την ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη ρύθμιση του βάρους, καθώς και την προστασία του κοινού από την αφθονία των αμφιλεγόμενων πληροφοριών, των «μύθων» και των επικίνδυνων συστάσεων που προέρχονται στις μέρες μας από μη ειδικούς στο χώρο της διατροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο