Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί ενδεχομένως να είναι καλή για τους νεφρούς μιας γυναίκας, αναφέρει νέα έρευνα.
Η Dr. Andrea Kattah, του Mayo Clinic στη Μινεσότα, δήλωσε ότι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αποτελούν θέμα ζωηρής συζήτησης και η επίδρασή της στους νεφρούς έχει δείξει ποικίλα αποτελέσματα.

Η έρευνα συνέκρινε σχεδόν 700 γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με περισσότερες από 1.500 που δεν την ακολουθούσαν.

Ποσοστά δυο δεικτών νεφρικής βλάβης- μικρολευκωματινουρία και εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης- ήταν πολύ χαμηλότερα σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ανακάλυψε η έρευνα.

Μετά την προσαρμογή για γνωστούς παράγοντες κινδύνου για νεφρική και καρδιακή νόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ορμονική υποκατάσταση παρέμενε ισχυρά συνδεδεμένη με χαμηλότερα ποσοστά μικρολευκωματινουρίας.

Ωστόσο στην έρευνα φάνηκε σχέση μόνο και δεν αποδεικνύεται ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο συνέδριο της American Society of Nephrology στο Σαν Ντιέγκο. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια και αυτοανοσία
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο