Ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνεται σημαντικά μέχρι για 2 μήνες μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης, έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα, του University of Lincoln, στη Βρετανία, έδειξε ότι οι πιθανότητες να υποστεί κάποιος πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκαν κατά περίπου ένα πέμπτο τις πρώτες 59 ημέρες μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Εμβόλια που χορηγήθηκαν νωρίτερα στην περίοδο της γρίπης πρόσφεραν μεγαλύτερη προστασία.
Την πρώτη εβδομάδα μετά το εμβόλιο, υπήρχαν 36% λιγότερα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου από τα αναμενόμενα, σε έναν πληθυσμό, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα η μείωση ήταν 30%.

Στην τρίτη και τέταρτη εβδομάδα η μείωση που σημειώθηκε ήταν της τάξης του 24%, υποχωρώντας στο 17% μεταξύ 29 και 59 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το να εμβολιαστεί κάποιος κατά της γρίπης επηρέαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε 18.000 περιστατικά.

Κάθε περιστατικό αφορούσε ασθενή 18 ετών και άνω που είχε υποστεί πρώτο εγκεφαλικό μεταξύ του 2001 και του 2009. Τα μισά περιστατικά αφορούσαν γυναίκες.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόσα εγκεφαλικά επεισόδια σημειώθηκαν μέχρι 180 ημέρες μετά την έκθεση στην επίδραση του εμβολίου της γρίπης, με άλλες περιόδους, όταν ο άνθρωπος δεν είχε προστασία από το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Niro Siriwardena, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό εύρημα και ότι αν επιβεβαιωθεί σε κλινική δοκιμή θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Vaccine''.

Πηγές:
Vaccine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα