Έφηβοι και νέοι ενήλικες που επέζησαν από τον καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλους καρκίνους μελλοντικά, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία του U.S. National Cancer Institute, ανθρώπων που επέζησαν από τον καρκίνο πριν την ηλικία των 40. Οι συμμετέχοντες είχαν τα πιο συνήθη είδη καρκίνου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των όρχεων, των ωοθηκών, του θυρεοειδούς και των οστών.

Σε διάστημα 30 ετών, σχεδόν το 14% των επιζώντων διαγνώστηκε με ακόμα ένα είδος καρκίνου. Κατά μέσον όρο ο δεύτερος καρκίνος εμφανίστηκε εντός 15 ετών.

Σε σύγκριση με ανθρώπους του γενικού πληθυσμού, οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία για καρκίνο μεταξύ 15 και 39 ετών ήταν σχεδόν 60% περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο. Αντίθετα, άνθρωποι που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία για καρκίνο μετά τα 40 ήταν κατά 10% πιο πιθανό να εμφανίσουν ακόμα ένα καρκίνο.

Οι πιο συνήθεις νέοι καρκίνοι ήταν του μαστού, του πεπτικού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και μελάνωμα, ανακάλυψε η έρευνα.

Σε 30 χρόνια, όσοι υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία για των πρωτογενή καρκίνο ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν και δεύτερη φορά καρκίνο σε σχέση με όσους δεν υποβλήθηκαν -περίπου 17% έναντι 12%.

Από τους 7.384 ασθενείς που εμφάνισαν για δεύτερη φορά καρκίνο, 1.195 επίσης ανέπτυξαν και τρίτο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Η έρευνα έδειξε, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Robert Goldsby, ότι οι έφηβοι και νέοι ενήλικες επιζώντες πρέπει να παρακολουθούνται δια βίου.

 

 

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος