H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας εστιάζει στους «αφανείς» ασθενείς. Στους ασθενείς εκείνους που δεν έχουν ή δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ενώνει και φέτος τη φωνή της με αυτή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, προωθώντας το πανανθρώπινο μήνυμα και αναλαμβάνοντας δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μητρώο ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και οργανώνει πανελλαδική συνάντηση με συλλόγους ασθενών.

Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας

Με το σύνθημα “Ηidden lives, Hidden patients”, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες με την ασθένειά τους, μεταξύ των οποίων παιδιά, άτομα LGBT, οι πάσχοντες από HIV αλλά και εκείνοι που ζουν σε περιοχές του πλανήτη, στις οποίες δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές.

Όλοι οι ασθενείς είναι σημαντικοί

Το όραμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ένας κόσμος με καθολική πρόσβαση σε δομές ξενώνα και παρηγορικής φροντίδας για ενήλικες και παιδιά, δεδομένου ότι:

  • Το 42 % των συνανθρώπων μας δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε σύστημα παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αυτή τη δυνατότητα.
  • Η παρηγορική φροντίδα είναι ενταγμένη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μόνο στις 20 από τις 234 χώρες (8,5 %), ενώ περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα.
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 το 66% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα επαρκούς κάλυψης από ισχυρά οπιοειδή.
  • Μόλις το 7,5% του πληθυσμού ζουν σε χώρες που θεωρούνται ότι έχουν επαρκή επίπεδα κατανάλωσης οπιοειδών.

Στην παρηγορική φροντίδα κανείς δεν θα πρέπει να είναι αόρατος

Υπάρχουν «κρυμμένοι ασθενείς» με «κρυμμένες ζωές», για τους οποίους η ανάγκη για παρηγορητική φροντίδα δεν αναγνωρίζεται. Οι ανάγκες των παιδιών σε παρηγορική φροντίδα συχνά παραμελούνται. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως θα επωφελούνταν από παρηγορητική φροντίδα.

Παρηγορική φροντίδα για όλους

Η παρηγορική φροντίδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους με ασθένειες που περιορίζουν τη ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, την ασθένεια, το φύλο, τη σεξουαλικότητα ή τον τόπο κατοικίας. Σημειώνεται ότι το 6% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από παρηγορητική φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι παιδιά.

Η επιστημονική κοινότητα μας καλεί όλους να μοιραστούμε τους στόχους για:

  • Αύξηση της διαθεσιμότητας των ξενώνων και της παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο
  • Ευρεία συζήτηση και ανάδειξη των ελλείψεων
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης των αναγκών, σε ιατρικό, κοινωνικό, πρακτικό και θρησκευτικό επίπεδο, των ασθενών και των οικογενειών τους
  • Άντληση κεφαλαίων για τη στήριξη και την ανάπτυξη των υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για τη χώρα μας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την υποχώρηση της - ούτως ή άλλως ανεπαρκούς - παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας. Εκτός της ετήσιας καμπάνιας, που περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα και την ενημέρωση μέσω παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, αναλαμβάνει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης