Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η υπέρταση στην ενήλικο ζωή μπορεί να εντοπιστεί στην παιδική ηλικία.
Ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν από υπέρταση και άλλα σχετικά θέματα υγείας μέχρι την ηλικία των 38 ετών, μπορούν να εντοπιστούν στην παιδική ηλικία, δήλωσε η έρευνα του University of Otago.

Η υπέρταση είναι συχνή πάθηση στη μέση ηλικία και στους ηλικιωμένους. Έχει χαρακτηριστεί ως ‘’σιωπηλός δολοφόνος’’ επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, η οποία τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα ευρήματα είναι τα τελευταία που προκύπτουν από την έρευνα Dunedin, που παρακολούθησε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Hypertension.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες για την αρτηριακή πίεση που συλλέχτηκαν για ηλικίες 7 έως 38 ετών, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες ώστε να ανήκουν σε μια από 4 ομάδες, ανάλογα με την αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο αντιμετώπιζαν κίνδυνο να εμφανίσουν κλινικά υψηλή αρτηριακή πίεση, νωρίς στη μέση ηλικία.

Η ερευνήτρια Reremoana Theodore, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα μπόρεσε επίσης να εντοπίσει αριθμό παραγόντων στην αρχή της ζωής που αύξανε τις πιθανότητες να βρίσκονται οι συμμετέχοντες σε υψηλό κίνδυνο για υπέρταση. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν το αρσενικό φύλο, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, το να είναι κάποιος πρωτότοκος και το να έχει γεννηθεί λιποβαρής.

Οι νέες πληροφορίες είναι χρήσιμες για σκοπούς εξέτασης ώστε να βοηθούνται γιατροί να εντοπίζουν νέους που μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν υπέρταση στην ενήλικο ζωή.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος και το κάπνισμα, με τον καιρό συνδέθηκαν με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ανήκαν στις ομάδες της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης.

Ο καθηγητής Richie Poulton, πρόσθεσε ότι η ενθάρρυνση αλλαγών στον τρόπο ζωής αρχίζοντας νωρίς- οι οποίες περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς βάρους, τη μείωση του βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος- μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης με τον καιρό, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε πορεία να εμφανίσουν υπέρταση.
Οι άνθρωποι που ανήκαν σε ομάδα υψηλότερης αρτηριακής πίεσης ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν άλλες καταστάσεις υγείας μέχρι την ηλικία των 38 ετών, όπως υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Hypertension: Journal of the American Heart Association.''

 

Πηγές:
''Hypertension: Journal of the American Heart Association.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας