Άνθρωποι που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω πτώσης μπορεί να οδηγούνται εκεί λόγω λοίμωξης παρά λόγω αδεξιότητας, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Πτώσεις που συνδέονται με λοιμώξεις συνήθως επηρεάζουν ηλικιωμένους αλλά μπορεί να συμβούν στον καθένα, προειδοποιούν ερευνητές του Massachusetts General Hospital.

Ο Dr. Farrin Manian, δήλωσε ότι στα χρόνια που περιθάλπει ασθενείς εξεπλάγη από το γεγονός ότι ορισμένες από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις που είδε ήταν σε ανθρώπους που πήγαν στο νοσοκομείο λόγω πτώσης. Αν και πολλοί είχαν αμυδρά, αρχικά συμπτώματα λοίμωξης, όπως αδυναμία ή λήθαργο, ήταν η πτώση η αιτία που τους οδήγησε στα επείγοντα. Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι μεταξύ του 20% και του 45% των πτώσεων προκαλούνται από λοίμωξη, δήλωσαν οι ερευνητές. Σημείωσαν όμως ότι πολλοί συγγενείς και φροντιστές δεν συνδέουν την πτώση με πιθανή νόσο.

Οι λοιμώξεις μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσουν σε ζάλη αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσης. Η νόσος μπορεί επίσης να αυξήσει τη σύγχυση σε ηλικιωμένους με άνοια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 161 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα για πτώση, οι οποίοι αργότερα διαγνώστηκαν με λοίμωξη. Οι πιο συνήθεις ένοχοι ήταν λοιμώξεις του ουροποιητικού, του αίματος και του αναπνευστικού.

Αρχικά δεν υπήρχε υποψία για λοίμωξη σε 4 στους 10 ασθενείς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι πολλοί από αυτούς είχαν μόνο ένα ή κανένα σύνηθες σημάδι λοίμωξης, όπως πυρετό, μη φυσιολογικά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και ταχυπαλμία.

Οι πτώσεις ήταν πιο συνήθεις στους ηλικιωμένους αλλά το 20% των ασθενών ήταν νεότεροι από 65 ετών, ανακάλυψε η έρευνα.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ