Η κατάθλιψη είναι σχεδόν 3 φορές πιο συχνή σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, σε σχέση με όσους δεν έχουν, δήλωσε η Manuela Abreu, του University of Lisbon, στην Πορτογαλία, προσθέτοντας ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή φόρμα.

Ασθενείς που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν ακόμα μια ή να πεθάνουν, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν κατάθλιψη, πρόσθεσε ο David Nanchen του University of Lausanne, στην Ελβετία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι σε ένα χρόνο, το 27% των ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή είχαν εμμένουσα ή νέα κατάθλιψη και το 11% είχαν βελτίωση στην κατάθλιψη. Ασθενείς με κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παντρεμένοι, πιο πιθανό να έχουν διαβήτη και ήταν πιο συχνά καπνιστές σε σχέση με όσους δεν είχαν κατάθλιψη.

Στον ένα χρόνο, η διακοπή του καπνίσματος είχε την πιο ισχυρή σχέση με τη βελτίωση της κατάθλιψης, με 2,3 περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης της κατάθλιψης σε όσους διέκοψαν το τσιγάρο σε σύγκριση με όσους συνέχισαν να καπνίζουν. Ασθενείς με κατάθλιψη που είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην έναρξη της νόσου ήταν πιο πιθανό να βελτιώσουν την κατάθλιψη.

Ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, οι οποίοι καπνίζουν και έχουν κατάθλιψη είναι πολύ πιο πιθανό να βελτιώσουν την κατάθλιψη αν σταματήσουν το κάπνισμα, δήλωσε ο Dr Nanchen, προσθέτοντας ότι ενώ η έρευνα παρατήρησης δεν μπόρεσε να βρει επίδραση της άσκησης μετά την καρδιακή προσβολή στα συμπτώματα κατάθλιψης, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι ασθενείς που ήδη ήταν σωματικά δραστήριοι μπορούσαν καλύτερα να βελτιώσουν την κατάθλιψη.

Ο Nanchen πιστεύει ότι τα οφέλη της άσκησης μετά την καρδιακή προσβολή θα μπορούσαν να φανούν σε τυχαιοποιημένη δοκιμή, αλλά τέτοια έρευνα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί για ηθικούς λόγους. Συμβουλεύει τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή να συζητήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τη διακοπή του τσιγάρου και να είναι σωματικά ενεργοί.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού