Ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Το κόκκινο κρασί ήταν καλύτερο στη βελτίωση της χοληστερόλης, ανακάλυψε η έρευνα. Το κόκκινο και το λευκό κρασί βοήθησαν τη ρύθμιση του σακχάρου σε όσους μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ.

Η ερευνήτρια Iris Shai, του Ben-Gurion University of the Negev στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ενώ άλλες έρευνες υπέδειξαν ότι η κατανάλωση κρασιού βοηθά την καρδιά, συστάσεις ειδικών για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης είναι ακόμα αντικρουόμενες, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Η Shai ζήτησε από 224 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 40 έως 75 ετών, να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λευκό κρασί ή μεταλλικό νερό με το δείπνο για διάστημα 2 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και άλλων δεικτών καρδιακής υγείας και ρύθμισης του διαβήτη. Οι μετρήσεις ελήφθησαν στην έναρξη της έρευνας, στους 6 μήνες και στο τέλος της έρευνας.

Ζητήθηκε από τους εθελοντές να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή, φιλική προς την καρδιά. Δεν τους ζητήθηκε να περιορίσουν τις θερμίδες. Ο διαβήτης ελεγχόταν καλά στην έναρξη της έρευνας. Πριν την έναρξη, οι εθελοντές έπιναν λίγο αλκοόλ-περίπου ένα ποτό την εβδομάδα.

Το κρασί βοήθησε να μειωθεί ο κίνδυνος για την καρδιά και το κόκκινο κρασί είχε καλύτερη επίδοση σε σχέση με το λευκό.
Το κόκκινο κρασί αύξησε τη χοληστερόλη HDL κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την ομάδα που έπινε νερό.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το κόκκινο και το λευκό κρασί μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της γλυκόζης αλλά όχι σε όλους. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκαν μόνο σε όσιους μεταβόλιζαν το αλκοόλ αργά.

Το όφελος δεν παρατηρήθηκε σε όσους μεταβολίζουν γρήγορα το αλκοόλ.
Η Shai θεωρεί ότι η επίδραση του κρασιού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιθανόν οφείλεται στο αλκοόλ. Όπως δήλωσε, το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία γλυκόζης στον οργανισμό.

Η επίδραση του κρασιού στα επίπεδα χοληστερόλης ήταν μεγαλύτερη για το κόκκινο κρασί και η ερευνήτρια θεωρεί πως υπεύθυνες είναι οι φαινόλες.

Σε σύγκριση με τα λευκά κρασιά που δοκιμάστηκαν στην έρευνα, τα κόκκινα είχαν περίπου 7 φορές υψηλότερα επίπεδα φαινολών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Annals of Internal Medicine.

 

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο