Άνθρωποι με ιστορικό νεφρολιθίασης μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισής της, αν χρησιμοποιούν συμπληρώματα ασβεστίου, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία άνω των 2.000 ασθενών και ενισχύουν ενδείξεις που συνδέουν τα συμπληρώματα ασβεστίου με κίνδυνο νεφρολιθίασης.

Ωστόσο, ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι που λαμβάνουν ασβέστιο με συμβουλή γιατρού δεν θα πρέπει να σταματήσουν μόνοι τη λήψη τους.

Ο ερευνητής Christopher Loftus, θα παρουσιάσει τα ευρήματα τον επόμενο μήνα στο συνέδριο της American Society of Nephrology, στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2.060 ανθρώπων με ιστορικό νεφρολιθίασης οι οποίοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εντός 2 ετών. Σχεδόν 1.500 από αυτούς λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου, ενώ 417 λάμβαναν μόνο βιταμίνη D. Οι υπόλοιποι δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν σχέση, ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν ασβέστιο είχαν ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας νέων λίθων σε σχέση με τις άλλες 2 ομάδες.

Ο Loftus δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορούν πιθανόν να προκαλέσουν σύγχυση στους ανθρώπους, δεδομένου ότι το ασβέστιο στις τροφές βοηθά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.

Ωστόσο, δήλωσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ του ασβεστίου που περιέχεται στις τροφές έναντι των συμπληρωμάτων. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ασβέστιο, λαμβάνουν ταυτόχρονα και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα ασβεστίου για την οστική πυκνότητα.

Ο ερευνητής Dr. Mathew Sorensen, του University of Washington στο Σιάτλ, θεωρεί ότι γενικά είναι καλύτερο να λαμβάνει κάποιος το ασβέστιο από τις τροφές. Αλλά, αν κάποιος λαμβάνει συμπληρώματα για την προστασία των οστών, συνιστά να τα λαμβάνει μαζί με το γεύμα.

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις