Το παρατεταμένο καθισιό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές της American Society of Nephrology (ASN), ανακάλυψαν ότι κάθε αύξηση της διάρκειας του καθισιού κατά 80 λεπτά την ημέρα συνδέεται με 20% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ο ερευνητής Srini Beddhu, του University of Utah School of Medicine, με την Dominique Ferranti και άλλους ερευνητές εξέτασαν 5.873 ενήλικες. Μετρήθηκε η ένταση και η διάρκεια της φυσικής τους δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε ο Beddhu, η καθιστική ζωή, που δεν είναι μόνο έλλειψη μέτριας/ έντονης σωματικής δραστηριότητας, πιθανόν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο.

Ωστόσο, ο Beddhu δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί αν η καθιστική συμπεριφορά επηρεάζει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου και επομένως αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.

Επομένως, συμπλήρωσε, χρειάζονται παρεμβάσεις που θα στοχεύουν την καθιστική συμπεριφορά, ώστε να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούνε στην ASN Kidney Week 2015, από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας