Ερευνητές του Boston's Brigham and Women's Hospital αξιολόγησαν τις συνήθειες ύπνου χιλιάδων γυναικών και ανακάλυψαν ότι πολύ λίγος ύπνος συνδεόταν με πιο γρήγορη έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων των 4.200 γυναικών. Σε 11 χρόνια μετρήθηκε τουλάχιστον 2 φορές η νεφρική λειτουργία.

Γυναίκες που κοιμόνταν 5 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, είχαν 65% μεγαλύτερο κίνδυνο γρήγορης έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας σε σύγκριση με γυναίκες που κοιμόνταν 7-8 ώρες τη νύχτα.

Ο Dr. Ciaran McMullan, δήλωσε ότι αυτό είναι ανησυχητικό επειδή στο γενικό πληθυσμό η ποσότητα ύπνου έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν είναι γνωστό αν το να κοιμάται κάποιος περισσότερο βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία ή αναστρέφει τη βλάβη που προκαλείται από το βραχύ ύπνο.

Ο McMullan προειδοποίησε ότι η έρευνα μπορεί να δείξει μόνο ότι η μειωμένη νεφρική λειτουργία συνδέεται με λιγότερο ύπνο, όχι ότι ο λιγότερος ύπνος προκαλεί την έκπτωση. Επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Σχέση μεταξύ του μειωμένου ύπνου και της χαμηλότερης νεφρικής λειτουργίας μπορεί ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα παθήσεων που επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, δήλωσε ο McMullan.
Ο κιρκαδιανός ρυθμός επίσης θα μπορούσε να παίζει ρόλο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι μπορεί ο σύντομος ύπνος να αλλάζει τη φυσιολογία των νεφρών στον καθημερινό κύκλο και οι αλλαγές μπορεί να βλάπτουν τα νεφρά.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό τα ευρήματα να αφορούν και τους άντρες αλλά αυτό θα πρέπει να μελετηθεί.
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του American Society of Nephrology στο Σαν Ντιέγκο.

 

 

Πηγές:
Ciaran McMullan, M.D., instructor in medicine, Brigham and Women's Hospital, Boston; Kenar Jhaveri, M.D., nephrologist, North Shore-LIJ Health System, Great Neck, N.Y.; Nov. 5, 2015, meeting presentation, American Society of Nephrology, San Diego, Calif.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο