Άνθρωποι που έμαθαν ότι είχαν γενετικό κίνδυνο καρδιοπάθειας, είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, 6 μήνες αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα που προσφέρει το πρώτο στοιχείο σχετικά με το πώς οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν γενετικές πληροφορίες στην κλινική πρακτική.

Ερευνητές του Mayo Clinic στο Rochester, της Μινεσότα, εξέτασαν τη θεωρία ότι η ενσωμάτωση πληροφοριών για γενετικούς κινδύνους στην αξιολόγηση του καρδιακού κινδύνου ενός ανθρώπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ομάδα 200 ανθρώπων ηλικίας 45-65 ετών, που αντιμετώπιζαν μέτριο κίνδυνο καρδιακής νόσου και δεν λάμβαναν στατίνες.

Στους μισούς ασθενείς γνωστοποιήθηκαν τα σκορ για τον κίνδυνο σε μία δεκαετία, με βάση το συμβατικό υπολογιστή καρδιακού κινδύνου.

Στο άλλο ήμισυ της έρευνας, οι ασθενείς έλαβαν σκορ κινδύνου που επίσης περιλάμβανε αξιολόγηση 28 γονιδίων τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα να βρουν τρόπους να αλλάξουν τον κίνδυνο, περιλαμβανομένης της λήψης στατίνης.

Ο ερευνητής Dr. Iftikhar Kullo, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι αυτό που ανακάλυψε 6 μήνες μετά την αποκάλυψη του κινδύνου, η χοληστερόλη LDL σε όσους έλαβαν πληροφορίες για το γενετικό κίνδυνο ήταν περίπου 10 μονάδες χαμηλότερη- κάτι στατιστικά σημαντικό. Η μείωση αποδόθηκε στο ότι περισσότεροι άνθρωποι που έμαθαν για το γενετικό κίνδυνο καρδιοπάθειας ήταν πιο πιθανό να αποφασίσουν να λάβουν στατίνες.

Όπως δήλωσε, η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι το μοίρασμα πληροφοριών του γενετικού κινδύνου για νόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς ώστε να αλλάξει ένας σημαντικός δείκτης υγείας, όπως η χοληστερόλη LDL.

Ο Kullo δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερη δοκιμή, αλλά είναι σημαντικά. Οτιδήποτε έχει μειώσει τη χοληστερόλη έχει μειώσει και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, δήλωσε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Heart Association στο Ορλάντο.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Heart Association στο Ορλάντο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα