Ο κορονοϊός πεθαίνει γρήγορα όταν εκτεθεί στο χαλκό, σε αντίθεση με άλλες επιφάνειες όπως γυαλί, πλακάκι και ανοξείδωτες, όπου μπορεί να επιζήσει για ημέρες, ανακάλυψαν σε νέα έρευνα επιστήμονες του University of Southampton.

Οι ίδιοι ερευνητές στη νέα έρευνα έδειξαν σε προηγούμενες ότι ο χαλκός μπορεί να εξουδετερώσει το νοροϊό, τη γρίπη και τον MRSA, καθιστώντας τη χρήση του χαλκού και κράματος χαλκού σε νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια καλή ιδέα.

Η Dr. Sarah Warnes, δήλωσε ότι η μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω μολυσμένων επιφανειών είναι πολύ πιο σημαντική σε σχέση με αυτό που εκτιμάτο πρωτύτερα και αυτό περιλαμβάνει ιούς που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις.

Η Warnes και ο καθηγητής Bill Keevil, εξέτασαν τον ανθρώπινο κορονοϊό 229E, που είναι παρόμοιος με τον SARS και τον MERS, σε αρκετές επιφάνειες. Στις περισσότερες, ο πρώτος ιός επέζησε για τουλάχιστον 5 ημέρες. Ωστόσο εξουδετερώθηκε γρήγορα σε επιφάνειες χαλκού.

Ο Keevil δήλωσε ότι η γρήγορη αδρανοποίηση του ιού και η καταστροφή του, που παρατηρήθηκε σε επιφάνειες χαλκού και κράματος χαλκού, υποδεικνύει ότι η ενσωμάτωση επιφανειών χαλκού θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο μετάδοσης των συγκεκριμένων ιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο mBio.

 

Πηγές:
mBio.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα