Όχι μόνο τα θύματά τους αλλά και όσοι ασκούν σχολικό εκφοβισμό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 1.420 παιδιά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσα ασκούσαν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά ήταν 2 φορές πιο πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα βουλιμίας, σε σύγκριση με παιδιά που δεν εμπλέκονταν σε εκφοβισμό.

Ο ερευνητής William Copeland, του Duke University School of Medicine, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι για καιρό υπάρχει η γνώμη για όσους ασκούν εκφοβισμό, ότι είναι λίγο πιο υγιείς και ρωμαλέοι.

Ο Copeland δήλωσε ότι μπορεί να είναι καλοί στο χειρισμό κοινωνικών καταστάσεων ή αποφυγής προβλημάτων, αλλά σε αυτό τον τομέα δεν είναι έτσι.

Θεωρεί πιθανό, το να κοροϊδεύουν άλλα παιδιά να μπορεί να τα ευαισθητοποιεί προς θέματα που αφορούν και το δικό τους σώμα ή κατόπιν να έχουν τύψεις για τις δράσεις τους που οδηγούν σε συμπτώματα όπως υπερβολική κατανάλωση φαγητού ακολουθούμενη από πρόκληση εμετού ή υπερβολική άσκηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που ήταν και θύματα αλλά ασκούσαν και εκφοβισμό σε άλλα παιδιά είχαν τη μεγαλύτερη εμφάνιση συμπτωμάτων ανορεξίας και την υψηλότερη εμφάνιση υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και πρόκλησης εμετού.

Ωστόσο, η επίδραση του εκφοβισμού σε όσους τον ασκούσαν ήταν επίσης σημαντική, με ποσοστό 30,8% αυτών να έχουν συμπτώματα βουλιμίας έναντι ποσοστού 17,6% παιδιών που δεν εμπλέκονταν στον εκφοβισμό.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών, δήλωσε η Cynthia Bulik, του University of North Carolina School of Medicine.

Η δυσαρέσκεια που έχουν για το σώμα τους και όσα παιδιά ασκούν εκφοβισμό θα μπορούσε να ενισχύει τον εκφοβισμό. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να αυξηθεί η εγρήγορση για διατροφικές διαταραχές σε όσους εμπλέκονται στον εκφοβισμό-ανεξάρτητα από το αν είναι ο θύτης ή το θύμα, δήλωσε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του International Journal of Eating Disorders.

 

Πηγές:
International Journal of Eating Disorders.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας