Αμερικανοί χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την πιο εκτεταμένη έως σήμερα μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως. Η μεταμόσχευση περιέλαβε το πρόσωπο, τα αυτιά και τα βλέφαρα.

Ο πλαστικός χειρουργός Dr Eduardo Rodriguez ήταν επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την εγχείρηση που διήρκεσε 26 ώρες, για να δώσει νέο πρόσωπο σε 41χρονο πυροσβέστη.

Δότης ήταν 26χρονος που υπέστη θανάσιμο τραυματισμό σε ατύχημα με ποδήλατο.

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο. Τότε η ομάδα του NYU Langone Medical Center δήλωσε ότι η εγχείρηση είχε πιθανότητες 50:50 να έχει αποτέλεσμα.

Ο ασθενής ήταν πυροσβέστης που τραυματίστηκε την ώρα εργασίας του και υπέστη εγκαύματα 3ου βαθμού.

Περίμενε περισσότερο από ένα χρόνο να βρεθεί συμβατός δότης-όχι μόνο στην ομάδα αίματος αλλά στο χρώμα του δέρματος και των μαλλιών.

Δυο ομάδες χειρουργών εργάστηκαν, η μια ετοιμάζοντας το δότη και η άλλη τον λήπτη.

Τρεις μήνες μετά την εγχείρηση, ο ασθενής αναρρώνει καλά, αν και θα χρειαστεί να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την υπόλοιπη ζωή του.

Η εγχείρηση αποκατέστησε τα βλέφαρα και το μηχανισμό που τα ανοιγοκλείνει. Ο ασθενής απέκτησε νέα αυτιά, βλέφαρα, μύτη, χείλη και τριχωτό της κεφαλής.

Ο πυροσβέστης θα χρειαστεί περισσότερες εγχειρήσεις σε λίγους μήνες για να αφαιρεθεί μέρος του χαλαρού δέρματος γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.

 

Πηγές:
BBC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;