«Ζωή, ποιότητα ζωής και η έννοια του ανεγχείρητου. Πώς απαντά στα μεγάλα διλήμματα η νευροχειρουργική του 21ου αιώνα», ήταν ο τίτλος της ημερίδας που οργάνωσε ο διεθνούς φήμης νευροχειρουργός Δρ Χρήστος Γεωργόπουλος με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center.

Στο κατάμεστο από γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ο Χρήστος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε αποκλειστικά στα λεγόμενα καλοήθη νευροχειρουργικά νοσήματα εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, που εμφανίζονται ως «ψυχρά», αλλά και ως «επείγοντα» περιστατικά, με εξαίρεση τις τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Εστίασε στην «επανάσταση» της μικροχειρουργικής – ενδοσκοπικής νευροχειρουργικής αντιμετώπισης τους, η οποία όπως επεσήμανε, ελαχιστοποιεί ή και κυριολεκτικά, καταργεί την επαφή, σε επίπεδο χειρουργικών χειρισμών, με τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. 

«Βάλαμε οριστικά τέλος στις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις δια γυμνού οφθαλμού. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τις λεγόμενες «κλασικές» επεμβάσεις στη νευροχειρουργική», τόνισε ο Χρήστος Γεωργόπουλος.

Δάκρυα χαράς και ανακούφισης, χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδας σκόρπισε στους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου η παρουσία στην εκδήλωση δεκάδων χειρουργημένων από τον Χρήστο Γεωργόπουλο ασθενών, που μίλησαν στο κοινό για την εμπειρία τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς «τον γιατρό τους». «Είμαι ο Ευθύμης, είμαι ζωντανός και είμαι καλά» ήταν η αυθόρμητη παρέμβαση ενός από αυτούς, που τόνισαν ότι, μετά τη χειρουργική επέμβαση που τους εξασφάλισε τη ζωή, είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν περισσότερο τη ζωή τους και να βελτιώσουν την ποιότητά της. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένες χειρουργικές επεμβάσεις σπάνιων, λόγω τύπου, θέσης και μεγέθους νοσημάτων, όγκων και αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, καθώς και ραγέντων ανευρυσμάτων εγκεφάλου, αλλά και απόσπασμα από την επιτυχημένη νευροχειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου σε ασθενή που διένυε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της. «Δεν σώσαμε μία, αλλά δύο ζωές», τόνισε ο Χρήστος Γεωργόπουλος. Όλα αυτά τα περιστατικά είχαν κριθεί ως ανεγχείρητα.

Αναφερόμενος στην έννοια του ανεγχείρητου, την χαρακτήρισε ως μία τεράστια γκρίζα ζώνη για τη νευροχειρουργική επιστήμη, όπου συχνά το «Δεν μπορώ» μετατρέπεται στο «Δεν γίνεται». Επεσήμανε ότι, όταν μοναδική επιλογή για τον ασθενή είναι η χειρουργική επέμβαση, αυτή πραγματοποιείται πρωτίστως για τη σωτηρία της ζωής του και εν συνεχεία για την αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής του, αφού «μόνον οι ζωντανοί ασθενείς έχουν προοπτική αποκατάστασης».

Όπως τόνισε, «η lege artis χειρουργική επέμβαση και μετεγχειρητική υποστήριξη αυτών των ασθενών ισοδυναμούν, σε τελική ανάλυση, με ίαση». Και ο Χρήστος Γεωργόπουλος, καταλήγοντας δήλωσε: «Δεν υπάρχει χειρουργικά μη προσπελάσιμη περιοχή του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης. Διαθέτουμε την εκπαίδευση, την εξειδίκευση, την εμπειρία, την τεχνολογία, την αυτογνωσία και τις ηθικές αρχές και αξίες που είναι αναγκαίες και απαιτούνται για τη διενέργεια, με την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, τέτοιων σωτήριων χειρουργικών επεμβάσεων, έτσι ώστε κανείς ασθενής να χρειάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας