Το άγχος να γίνουν οι εορτές χαρούμενες μπορεί να θέσει γυναίκες σε κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, προειδοποιεί ειδικός.

Η Dr. Karla Kurrelmeyer, του Houston Methodist Hospital's Heart and Vascular Center, δήλωσε ότι η πίεση εργασιών όπως το μαγείρεμα, η αγορά δώρων και η οργάνωση οικογενειακών συγκεντρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει την καρδιά των γυναικών.

Η Kurrelmeyer, δήλωσε ότι έχει δει περισσότερα από λίγα περιστατικά μυοκαρδιοπάθειας λόγω στρες την περίοδο των διακοπών. Αυτό συμβαίνει όταν γυναίκες έχουν μεγάλο στρες για μικρό διάστημα και το στρες συνοδεύεται από άλλο τραυματικό γεγονός, όπως θάνατο στην οικογένεια, αυτοκινητιστικό δυστύχημα, απώλεια χρημάτων κλπ. Αν αγνοηθεί, μπορεί να είναι μοιραίο, δήλωσε.
Η μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες συμβαίνει όταν ορμόνες του στρες εξασθενούν τον αριστερό κόλπο. Η κατάσταση είναι πιο συχνή στις γυναίκες που βρίσκονται στο τέλος των 50 τους και στα μέσα των 70.

Η Kurrelmeyer δήλωσε ότι κάποιος που εμφανίζει την πάθηση θα μπορούσε να εμφανίζει στηθάγχη ή ρηχή αναπνοή μετά από έντονο στρες, σωματικό ή συναισθηματικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Είναι σημαντικό να υποβληθεί το γρηγορότερο σε ηχοκαρδιογράφημα αν εμφανίζει συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλές γυναίκες έχουν άνοδο της αρτηριακής πίεσης, που τις θέτει σε αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης, ταχυπαλμιών ή ακόμα και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γυναίκες με ιστορικό υπέρτασης απαιτούν στενή παρακολούθηση όταν αντιμετωπίζουν στρες.
Η Kurrelmeyer δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρει η γυναίκα χρόνο για τον εαυτό της κατά τη διάρκεια των εορτών και να κάνει πράγματα που θα συμβάλουν στην ανακούφιση από το στρες.

Κατέληξε, ότι η άσκηση ή το περπάτημα ή η γιόγκα ή ο διαλογισμός καθώς και ένας ωραίος περίπατος με κάποιον αγαπημένο μπορεί να το κάνουν. Οι διακοπές θα πρέπει να είναι χαρούμενη περίοδος που την περνούν με φίλους και την οικογένεια στο σπίτι και όχι με τους γιατρούς στα επείγοντα.

 

 

Πηγές:
Houston Methodist Hospital.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα