Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι υψηλότεροι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, ακόμα και για ανθρώπους που δεν υποφέρουν από καρδιοπάθειες.

Ο Dongfeng Zhang, του Medical College of Qingdao University, δήλωσε ότι η σχέση των καρδιακών παλμών σε κατάσταση ηρεμίας με τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα ήταν ανεξάρτητος από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και υπέδειξε ότι ο καρδιακός παλμός σε ηρεμία ήταν προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό.

Ερευνητές αξιολόγησαν 46 έρευνες σε 1. 246. 203 ασθενείς και 78. 349 θανάτους από όλα τα αίτια και 848. 320 ασθενείς και 25. 800 θανάτους από καρδιοπάθεια.

Δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα από τη μετα-ανάλυση υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακά αίτια αυξήθηκε κατά 9% και 8% αντίστοιχα, για κάθε αύξηση 10 παλμών το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με καρδιακούς παλμούς άνω των 80 ανά λεπτό είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο σε σχέση με όσους είχαν 60-80 παλμούς το λεπτό σε χαλάρωση, οι οποίοι είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο.
Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος είναι ακόμα μικρός. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για ανθρώπους με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Ο Zhang δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογράμμιζαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν περισσότερη προσοχή στον καρδιακό παλμό σε χαλάρωση για την υγεία τους και έδειξε επίσης την πιθανή σημασία της φυσικής δραστηριότητας για τη μείωση του καρδιακού παλμού σε χαλάρωση.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το μέγεθος της σχέσης μεταξύ των καρδιακών παλμών σε χαλάρωση και της θνησιμότητας από όλα τα αίτια ήταν ισχυρότερος σε σχέση με αυτόν της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια και ότι η διαφορά θα μπορούσε να αναμένεται επειδή οι καρδιακοί παλμοί επίσης είχε φανεί να συνδέονται με θνησιμότητα που δεν οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Canadian Medical Association Journal.

 

Πηγές:
Journal Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]