Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν μειώνει τον αριθμό ή την ένταση των κρυολογημάτων σε ασθενείς με άσθμα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές, που είχαν δημοσιεύσει προηγουμένως έρευνες που έδειχναν μείωση 40% στην έξαρση άσθματος σε ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D οι οποίοι πέτυχαν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης με συμπληρώματα.
Επειδή τα κρυολογήματα συχνά προκαλούν εξάρσεις, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι συμπληρώματα βιταμίνης D θα μείωναν τα κρυολογήματα και την έντασή τους.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, αντί για placebo, είχαν περισσότερα κρυολογήματα.

Ο ερευνητής Loren Denlinger, του University of Wisconsin, δεν μπορεί να συστήσει τη βιταμίνη D για την πρόληψη των κρυολογημάτων, αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συστήσει τα συγκεκριμένα συμπληρώματα σε ασθενείς με άσθμα, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εξασθένηση των οστών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 408 ενήλικες με ελαφρύ έως μέτριο άσθμα, των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν ανεπαρκή.
Οι ασθενείς έλαβαν τυχαία είτε συμπληρώματα βιταμίνης D είτε placebo για 28 εβδομάδες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να πέτυχει κάποιος επάρκεια βιταμίνης D δεν είχε διαφορά στον αριθμό των κρυολογημάτων ή στην έντασή τους στη συγκεκριμένη ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

 

Πηγές:
Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία