Ο κίνδυνος σοβαρής σωματικής κακοποίησης είναι μεγαλύτερος σε μωρά κάτω του ενός έτους, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 15.000 παιδιά μικρότερα των 16 ετών που αντιμετωπίστηκαν για σοβαρούς τραυματισμούς σε νοσοκομεία της Βρετανίας μεταξύ 2004 και 2013. Από αυτούς το 92% ήταν τυχαίοι, το 2,5% αποτέλεσμα διαπληκτισμών και το 5% προκλήθηκε από κακοποίηση.

Μεταξύ παιδιών με τραυματισμούς που σχετίζονταν με κακοποίηση, ποσοστό 98% ήταν μικρότερα από 5 ετών και 76% μικρότερα του ενός έτους. Οι τραυματισμοί που συνδέονταν με κακοποίηση ήταν πιο σοβαροί και πιο πιθανό να αφορούν το κεφάλι και τον εγκέφαλο σε σχέση με τυχαίους τραυματισμούς.

Τα κακοποιημένα παιδιά ήταν επίσης 3 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τους τραυματισμούς τους σε σχέση με άλλα παιδιά στην έρευνα, με αντίστοιχα ποσοστά 7,6% έναντι 2,6%.

Τα αγόρια ήταν το 59% των θυμάτων κακοποίησης και το 89% αντιμετωπίστηκαν για τραυματισμούς από διαπληκτισμούς ή ατυχήματα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Emergency Medicine Journal.

Ο Dr. Ffion Davies, του University Hospitals of Leicester NHS Trust στη Βρετανία, δήλωσε ότι ενώ τα μικρά παιδιά ήταν η πλειοψηφία των θυμάτων κακοποίησης στην έρευνα, δεν σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν γίνονται θύματα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ενδεχομένως το πιο δυνατό σώμα ενός μεγαλύτερου παιδιού σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να προκληθεί μεγάλο τραύμα.

 

Πηγές:
Emergency Medicine Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας