Άνθρωποι που υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορούν να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα οπτικού στρες σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν από την πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι δύσκολη και τα κύρια συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά άλλων νόσων.
Ερευνητική ομάδα του University of Leicester με επικεφαλής την Dr Claire Hutchinson, εξέτασε ασθενείς με και χωρίς σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Ανακάλυψε ότι όσοι υποφέρουν από την πάθηση είναι πιο ευάλωτοι στο οπτικό στρες που προκαλεί δυσφορία και εξάντληση όταν κάποιος βλέπει επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όπως όταν διαβάζει ένα κείμενο.

Η Dr Hutchinson εξήγησε ότι η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι αντιφατική. Με εξαίρεση την κούραση υπάρχουν λίγα καταληκτικά κλινικά χαρακτηριστικά της πάθησης και τα κύρια συμπτώματα συγχέονται με αυτά που εμφανίζονται σε άλλες νόσους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Perception, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, καθώς τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν ανωμαλίες στο οπτικό σύστημα σε ανθρώπους με τη νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έτσι θα μπορούσαν ερευνητές και επαγγελματίες υγείας να αποκτήσουν σημαντικά στοιχεία για την πάθηση και να βοηθηθεί η διάγνωση.

 

Πηγές:
Perception.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν