Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι το 2014 κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του ιού HIV στην Ευρωπαϊκή περιοχή του-που περιλαμβάνει επίσης την κεντρική Ασία-από την έναρξη αναφοράς, τη δεκαετία του 1980.

Ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων (ECDC) σημείωσαν ότι περισσότεροι από 142.000 άνθρωποι στην ευρωπαϊκή περιοχή του Οργανισμού διαγνώστηκαν με HIV πέρσι. Η αύξηση προήλθε από τον ανατολικό τομέα, που περιλαμβάνει 15 χώρες όπως Ρωσία, Ουκρανία και κεντρική Ασία.

Ευρήματα του προγράμματος AIDS του ΟΗΕ έδειξαν ότι οι νέες λοιμώξεις με τον HIV συνολικά μειώθηκαν κατά 35% από την κορύφωση του 2000.

Η ετεροφυλοφυλική μετάδοση είναι υπεύθυνη για την αύξηση στην ανατολική Ευρώπη και η μετάδοση μέσω συριγγών που χρησιμοποιούν χρήστες ουσιών παραμένει σημαντική.

Η εκπρόσωπος του ECDC, Caroline Daamen δήλωσε ότι ο όρος ‘’ανατολική Ευρώπη’’, αναφέρεται στην ανατολική περιοχή της Ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, όπου οι Οργανισμοί σημείωσαν ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ασία, η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει επίσης χώρες της Υπερκαυκασίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ αντρών είναι ο κύριος τρόπος της μετάδοσης. Δυο στις 3 νέες λοιμώξεις με τον HIV αφορούν Ευρωπαίους.

Γενικά στην ΕΕ ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV ήταν περίπου αμετάβλητος την προηγούμενη δεκαετία.

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας