Η λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων σε έναν ασθενή πριν την εγχείρηση μπορεί να δείξει το χρόνο ανάρρωσης μετά την επέμβαση, ανακάλυψαν σε μικρή έρευνα επιστήμονες του Stanford University

Η γνώση του πώς θα αναρρώσει ο ασθενής μπορεί να είναι βοηθητική για γιατρούς που σχεδιάζουν αγωγή μετά την εγχείρηση και σε ασθενείς που πρέπει να ρυθμίσουν υποθέσεις τους.

Η έρευνα έχει τη ρίζα της σε μελέτη του 2014 όταν οι ερευνητές έδειξαν ότι η ίδια δραστηριότητα του ανοσοποιητικού στο αίμα αμέσως μετά την εγχείρηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ανάρρωσης.

Σε εκείνη την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 32 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση στο ισχίο χωρίς επιπλοκές, όσοι είχαν σημαντικά περισσότερα ενεργά μονοκύτταρα χρειάστηκαν πιο πολλές εβδομάδες για να ανακτήσουν ικανότητες όπως το να στέκονται όρθιοι και να περπατούν.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Anesthesiology, ερευνητές εστίασαν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους ίδιους ασθενείς αμέσως πριν την εγχείρησή τους και ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα πριν την εγχείρηση έδειξε σωστά πώς θα αναρρώσουν οι ασθενείς.

Η νέα ανάλυση εστίασε σε δείγματα αίματος 25 ασθενών που ελήφθησαν περίπου 1 ώρα πριν την εγχείρηση.

Οι ερευνητές ανέμειξαν μόρια σηματοδότησης στα δείγματα για να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται πριν την εγχείρηση και ανέλυσαν τα κύτταρα. Ανακάλυψαν ότι οι προβλέψεις ταίριαζαν με την ταχύτητα ανάρρωσης των ασθενών.

Ο Dr. Martin Angst, του Stanford University, δήλωσε ότι η πρώτη έρευνα ήταν διερευνητική.

Ο Angst και η ομάδα του ετοιμάζουν μεγαλύτερη έρευνα με 80 χειρουργικούς ασθενείς για να δοκιμάσουν τη θεωρία.

 

Πηγές:
Anesthesiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]