Η έντονη άσκηση, η υγιεινή διατροφή και αποχή από το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός άντρα για επιθετικό καρκίνο στον προστάτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Stacey Kenfield, του University of California, μελέτησε αν υγιεινές συνήθειες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους άντρες από επιθετική μορφή καρκίνου στον προστάτη.

Ανέλυσε στοιχεία 2 μεγάλων ερευνών σε περισσότερους από 62.000 άντρες, μεταξύ 40 και 84 ετών. Οι άντρες, που δεν είχαν καρκίνο στην έναρξη, παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.

Καθένας έλαβε μια μονάδα για κάθε υγιεινή συνήθεια, όπως έντονη άσκηση, διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια ή ντομάτες, ελάχιστη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Εντοπίστηκαν 913 περιστατικά μοιραίου καρκίνου στον προστάτη. Οι ερευνητές σημείωσαν όμως ότι οι άντρες που κέρδισαν 5-6 μονάδες από την έντονη άσκηση ή ακολουθώντας υγιεινές συνήθειες είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο για τη νόσο (38% χαμηλότερο σε μια έρευνα και 68% χαμηλότερο στην άλλη).

Ο ερευνητής, που όταν άρχισε η έρευνα εργαζόταν στο Harvard Medical School, δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρον πως η έντονη άσκηση είχε την υψηλότερη δυνατή επίδραση στην πρόληψη του μοιραίου καρκίνου στον προστάτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο για Αμερικανικούς άντρες άνω των 60 ετών και διαπίστωσαν ότι το 34% του μοιραίου καρκίνου στον προστάτη θα μειωνόταν αν όλοι οι άντρες ασκούνταν μέχρι να ιδρώσουν, για τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μόνο τη διατροφή, ανακάλυψαν ότι άντρες με 3 υγιεινές συνήθειες είχαν 30 έως 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μοιραίο καρκίνο στον προστάτη έναντι όσων δεν είχαν μονάδες.

Στο μεταξύ, η κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων ντοματών την εβδομάδα, μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για μοιραία μορφή καρκίνου στον προστάτη κατά 15%, ανακάλυψε η έρευνα.

Οι ερευνητές επίσης υπολόγισαν ότι μόνο μια μερίδα ιχθυελαίων την εβδομάδα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 17% και η αποφυγή του κατεργασμένου κρέατος μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%.

Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι Αμερικανοί έχουν καπνίσει για μεγάλο διάστημα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διακοπή του καπνίσματος μείωσε τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου στον προστάτη κατά 3%.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση, αλλά δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

 

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας