Νέα έρευνα από το Χόνγκ Κόνγκ εστίασε στην αναπνευστική υγεία Κινέζων εφήβων που είτε χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε όχι.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Jama Pediatrics εγείρουν ανησυχίες για την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία των εφήβων.

Τα ευρήματα δεν είναι καταληκτικά. Για κάθε υποστηρικτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου που το θεωρεί χρήσιμο για τη διακοπή του καπνίσματος υπάρχει ένας ειδικός υγείας που υποδεικνύει ότι τα προϊόντα αυτά είναι επικίνδυνα με τον τρόπο τους.

Ο ερευνητής Daniel Ho, του University of Hong Kong, δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι αβλαβές και σοβαρά προβλήματα υγείας από μακροχρόνια χρήση πιθανόν θα προκύψουν με το πέρασμα του χρόνου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν 30% πιο πιθανό να αναφέρουν αναπνευστικά συμπτώματα σε σχέση με εφήβους που δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 45.000 φοιτητές στο Χόνγκ Κόνγκ. Συλλέχτηκαν στοιχεία μεταξύ 2012 και 2013.

Από το δείγμα, ποσοστό 1,1% των φοιτητών ανέφερε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός των 30 προηγούμενων ημερών. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν 30% πιο πιθανό από τους συνομηλίκους τους να αναφέρουν αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγές:
Jama Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα