Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και βελτιώνει το αποτέλεσμα της αγωγής.

Το συγκεκριμένο γονίδιο θα μπορούσε επίσης να είναι πιθανός στόχος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Ερευνητές του Stanford University Medical Center, μελέτησαν το γονότυπο ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και συγκεκριμένα όσων είχαν την καλύτερη και χειρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Έψαξαν για γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς.

Ο ερευνητής Ashley δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε πως ο νέος υποδοχέας έμοιαζε υποσχόμενος και θέλησε να τεκμηριώσει το εύρημα με άλλη ομάδα στοιχείων, να ερευνήσει το μηχανισμό σε κυτταρικά μοντέλα και να εξετάσει στη συνέχεια την επίδραση σε αρκετά μοντέλα ποντικών.

Χρησιμοποιώντας μοντέλο ποντικών που μιμείται την καρδιακή ανεπάρκεια μέσω τεχνητώς αυξημένων επιπέδων αδρεναλίνης, ανακάλυψαν ότι αν χορηγούσαν ορεξίνη σε ποντικούς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι συγκεκριμένοι ποντικοί εμφάνιζαν καλύτερη συστολική λειτουργία σε σχέση με ποντικούς που δεν λάμβαναν ορεξίνη.

Υπέρηχοι έδειξαν ότι οι ποντικοί είχαν μεγαλύτερη διαστολική δυσλειτουργία, άλλο στοιχείο που υποδεικνύει ότι ο υποδοχέας ήταν σημαντικός για υγιείς καρδιές.

Ο ερευνητής Perez δήλωσε ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ήταν σε εντελώς διαφορετικό νευρο-ορμονικό άξονα, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μελέτησε ποτέ την καρδιακή λειτουργία σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο γονίδιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

 

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας