Άντρες με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές συνέκριναν περίπου 400 ανθρώπους που συμμετείχαν σε συνεχιζόμενες έρευνες οι οποίοι εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον και περισσότερους από 1.200 που δεν εμφάνισαν.

Άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο ερευνητής Dr. Xiang Gao, του Pennsylvania State University, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το ουρικό οξύ θα μπορούσε να προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου στα πολύ αρχικά της στάδια, πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Ο Gao πρόσθεσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την πραγματοποίηση περισσότερων ερευνών σχετικά με το αν η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος σε ανθρώπους με αρχικού σταδίου νόσο του Πάρκινσον θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Μεταξύ αντρών που εμφάνισαν τη νόσο, 45 είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και 58 τα χαμηλότερα.
Μεταξύ αντρών χωρίς τη νόσο, 111 είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και 107 τα χαμηλότερα.

Δεν υπήρξε σχέση μεταξύ των επιπέδων ουρικού οξέος και του κινδύνου εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον σε γυναίκες.
Ο Gao δήλωσε ότι είναι εύκολο και οικονομικό να ενισχύσουμε τα επίπεδα ουρικού οξέος στους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, επειδή τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν νεφρολιθίαση και ουρική αρθρίτιδα.

Εξήγησε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον ή ότι τέτοια επίπεδα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση και γιατί τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος δεν συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον στις γυναίκες, δήλωσε ο Gao.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία