Νέα εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ικανότητα των γιατρών να παρακολουθούν την εξάπλωση του προχωρημένου μελανώματος, σύμφωνα με αποτελέσματα μικρής, προκαταρκτικής έρευνας.

Το τεστ παρακολουθεί τα επίπεδα στο αίμα θραυσμάτων DNA από νεκρά καρκινικά κύτταρα και είναι πιο αποτελεσματικό από το υπάρχον τεστ στον εντοπισμό της σοβαρότητας και της εξάπλωσης του προχωρημένου μελανώματος.

Ο ερευνητής Dr. David Polsky, του NYU Langone Medical Center, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι τα ctDNA είναι ανώτερη εξέταση αίματος για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της εξέλιξης του μεταστατικού μελανώματος.

Επι του παρόντος υπάρχει ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα στο αίμα του ενζύμου LDH για να καθοδηγηθεί ο έλεγχος του καρκίνου. Τα επίπεδα του LDH αυξάνονται κατά τη διάρκεια επιθετικής ανάπτυξης του όγκου. Ωστόσο, τα επίπεδα επίσης αυξάνονται λόγω άλλων νόσων και βιολογικών λειτουργιών.

Το νέο τεστ αξιολογεί επίπεδα του ctDNA που απελευθερώνονται στο αίμα όταν πεθάνουν τα κύτταρα του όγκου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε 31 ασθενείς με μη εγχειρήσιμο μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν στις 2 εξετάσεις.
Ανακάλυψε ότι τα επίπεδα ctDNA στο αίμα αυξήθηκαν στο 80% των ασθενών που θα υποβάλλονταν σε αγωγή για προχωρημένο μελάνωμα. Στην άλλη εξέταση, τα επίπεδα LDH στο αίμα ήταν αυξημένα στο 30% τέτοιων ασθενών.

Επίσης, η εξέταση αίματος ctDNA εντόπισε την υποτροπή του καρκίνου στο 85% των ασθενών που εξετάστηκαν και λάμβαναν θεραπεία. Η εξέταση αίματος LDH εντόπισε το 54% των περιπτώσεων.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι εξέταση αίματος για ctDNA μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου στο μαστό και στο παχύ έντερο, δήλωσε ο Polsky.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Oncology.

 

Πηγές:
Molecular Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;